Pääministeri uhkailee ulkonaliikkumiskiellolla, HUS sairaalakapasiteetin loppumisella. Itse suhtaudun tilanteeseen optimistisesti! Ollaan jo voiton puolella! Miksi näin?

Tilanne
Koronatilanteemme on tällä hetkellä vakava: brittivariantti tosiaankin näyttää leviävän aiempaa liukkaammin. Jos haluamme järjestää kesäkuussa vaalit ja maan taas heinäkuussa auki edes viime kesän tapaan, niin nyt täytyy pitää kiinni kaikista suosituksista: ravintoloiden sulku määräajaksi on perusteltu ja toivottavasti kaikki jotka kykenevät, tekevät etätöitä. On kerrassaan kummallista että kuntosalien ja baarien sulkemiseen meni näin pitkään.

Silti tunnelin päässä on valoa. Milloin tilanne muuttuu? Käydään vähän läpi.

Kuolleisuus

Taudilla on selkeät riskiryhmät jotka näkyvät tilastoistamme. Kuolleisuus painottuu voimakkaasti yli 80-vuotiaisiin:

Yli 80-vuotiaita suomalaisia on n. 310 000. Heidän joukossaan rokotekattavuus onkin tällä hetkellä jo aika hyvä, yli 60% on saanut rokotteen. Ja tämänkin ryhmän sisällä erityisen suurista riskiryhmistä, kuten hoivakodeissa asuvista vanhuksista, on esim. Helsingissä rokotettu jo 89%. Eli voimme odottaa koronatapausten tässä ryhmässä vähentyvän lähelle nollaa jo lähiviikkoina. Kuolemantapauksien osalta tämä tarkoittaisi siis jopa 66% laskua. Tänä keväänä ei olekaan enää näkynyt ikäviä uutisia hoivakodeista viime vuoden tapaan! Rokotteet toimivat!

Seuraava ikäryhmä on sitten 70-79 -vuotiaat. Heitä on yhteensä noin 560 000.
70-vuotiaat ja sitä vanhemmat ikäryhmät ovat vastanneet yhteensä noin 88% koronakuolleisuudesta Suomessa. Heidät kaikki on rokotettu jo huhtikuussa. Ei ensi vuonna, ei jouluna, ei kesällä, vaan huhtikuussa.

Ja samanaikaisesti rokotetaan jo nuorempia riskiryhmiin kuuluvia (Astra-Zeneca). Tämäkin vähentää kuolleisuutta ja tehohoidon tarvetta tehokkaasti. (Alle 60-vuotiaissa kuolleisuus liittyy vahvasti muihin riskitekijöihin.)

Uskallan siis väittää että toukokuussa koronakuolleisuus on erittäin matala vaikka tartuntojen määrä kasvaisikin.

Sairaanhoidon kapasiteeetti

Entä sitten teho-osastojen täyttyminen? Sinnehän on päätynyt nuorempiakin. Kyllä, pitää paikkansa. Mutta myös teho-osastoilla näkyy taudin vakavan muodon keskittyminen riskiryhmiin:

Yli 80-vuotiaat eivät kuormita tehohoitoa koska heidät viedään sinne vain harvoin. Syksyn tehohoitopotilaista n. 30% oli yli 70-vuotiaita. Heidätkin on rokotettu jo huhtikuun alkupuolella, joten teho-osasto kuormitus laskee vastaavasti.

Tehohoidon potilaista noin 27% on 60-70 -vuotiaita. Heistäkin ensimmäisen piikin on saanut jo noin 10%, kohdennetusti riskiryhmiin. Rokottamatta vielä noin 650 000. Huhtikuussa rokotusmäärät tulevat nousemaan kun Pfizer ryhtyy toimittamaan merkittävästi aiempaa suurempia määriä rokotetta. Toivottavasti saamme lisää rokotteita myös muilta valmistajilta (J&J, Moderna, AZ). Käytännössä siis myös 60-70 -vuotiaat on rokotettu jo toukokuun aikana.

Hahmotan itse näiden kahden tekijän kokonaisuuden seuraavan kuvaajan kautta. Rokotusohjelmamme etenee ja sekä kuolleisuuden että sairaalakapasiteetin ylikuormituksen riski vähenee jatkuvasti:

Kuvaajani ei ota lainkaan huomioon alkuvaiheessa rokotettuja terveydenhuollon ammattilaisia eikä riskiryhmien rokotuksia. Näiden puuttuminen näkyy alkupuolella pienenä viiveenä (80-vuotiaat saadaan rokotettua muutama viikko myöhemmin), mutta tämä antaa silti ihan hyvän yleiskuvan siitä miten koronan vakavien muotojen seuraukset vähenevät rokotusjärjestyksemme ansiosta.

Oletin rokotteiden saatavuuden erittäin konservatiivisesti. Rautalankamallin oletuksena on että huhtikuussa noustaan 265 000 rokotetta per viikko -tahtiin ja että se ei siitä enää kasvaisi. Todellisuudessa tulemme saamaan merkittävästi enemmän rokotteita esim. Johnson&Johnsonilta ja toivottavasti muiltakin valmistajilta. Jos Johnson & Johnsonin lupaus 55 miljoonasta rokotteesta Eurooppaan Q2 pitää paikkansa (sormet ristiin), niin Suomen osuus olisi noin 675000 rokotetta. Tämä nopeuttaisi tilanteen paranemista merkittävästi. Pyrin siis tekemään mekaanisen laskelmani konservatiivisesti, en ylioptimistisesti.

No mitä tästä pitäisi ajatella?

Koronarajoituksemme perustuvat keskeisesti kahdelle perustelulle:

  1. Kuolleisuuden vähentäminen
  2. Sairaanhoidon riittävyyden varmistaminen

Kuolleisuus tulee vähenemään murto-osaan jo varsin nopeasti ohjelman edetessä. Jo toukokuussa ikäluokat, joiden osuus on ollut 95% Suomen koronakuolemista, on rokotettu.

Sama tapahtuu, hiukan pidemmällä viiveellä, myös sairaanhoidon ja erityisesti tehohoidon kapasiteetille. Jo heinäkuun ensimmäisellä viikolla 93% viime syksynä tehohoitoa tarvinneista ikäluokista on rokotettu. Varsin todennäköisesti Johnson & Johnsonin ansiosta tämäkin aikaistuu useammalla viikolla kesäkuun puolelle.

Heinäkuun jälkeenkin korona on ikävä virus, mutta sen tappavuus ja uhka koko terveydenhuoltojärjestelmällemme ovat kutistuneet murto-osaan. Voidaan elää ja hengittää normaalimmin.

Entä nyt?

Mutta nyt on yhä syytä purra hammasta ja totella suosituksia. Rokotuksetkaan eivät ole yksin ihmelääke. Voimme kesällä palata kohti normaalia paljon nopeammin jos lähtötilanteemme ei ole hirveä. Tästä paras esimerkki on Israel, joka koronarokotusten mallimaana usein mainitaan:

Vaikka Israel on rokottanut jo noin 57% väestöstään ainakin yhdellä piikillä, on päivittäisiä tapauksia yhä lähes nelinkertainen määrä Suomeen verrattuna. Voimme avata maatamme paljon turvallisemmin jo kesäkuussa jos nyt emme päästä epidemiaa leviämään laajalti.

Viestintä

Miksi halusin kirjoittaa nämä ajatukseni julkisesti, vaikka en ole epidemiologi ja tällainen excel-käppyrän piirtely on oire erittäin pahanlaatuisesta korona-nörtteilystä. Ystäväni ovat jo uhanneet interventiolla – friends don’t let friends go totally covid-crazy! Tunnistan oireet! Ensimmäinen askel!

Halusin kirjoittaa tämän siksi että nämä luvut ja Suomen suhteellisesti yhä hyvä tilanne antavat toivoa! Meillä on tie ulos tästä! Ja se tulee jo paljon nopeammin kuin useimmiten puhutaan. Ulkonaliikkumiskiellolla uhkailu on vain osa todellisuutta – itse ainakin jaksan kököttää paremmin kotona jos tiedän että kohta tämä loppuu. Tarvitsen excelini jaksaakseni eristystä!

Vaikka koko aikuisväestö on rokotettu vasta syksystä, niin tilanteeseen jossa koronaan ei enää kuolla eikä tehohoito kuormitu pääsemme jo paljon paljon aikaisemmin. Tämän tulee tarkoittaa myös nykyistä normaalimpaa elämää rajoituksien suhteen.

Kyllä, kesällä päästään baariin. Ja ehkä lämpimän elokuun yössä jo festivaaleillekin. Syleillään!