Lähetin oheisen kirjoituksen Helsingin Sanomiin sunnuntaina 14.3. mutta päätin julkaista sen nyt jo täällä blogilla koska asia on juuri nyt ajankohtainen.

Maamme rokotusjärjestys on perusteltu. Rokotukset aloitettiin terveydenhuollon henkilökunnasta jotta sairaanhoitojärjestelmämme kestävyys voitiin taata. Sen jälkeen on rokotettu riskiryhmiä. Nyt yli 80-vuotiaista onkin jo noin 74% saanut ensimmäisen rokotteensa. Lähiviikkoina rokotetaan sekä 70-79 -vuotiaita että tätä nuoremmissa ikäryhmissä kohdennetusti riskiryhmiin kuuluvia.

Koronan kolmannen aallon laineet loiskuavat kuitenkin epätasaisesti maassamme – tartunnat painottuvat Etelä-Suomeen. Nyt on mietittävä miten voimme saada koronatilanteen mahdollisimman nopeasti hallintaan. Se vaatii kohdistettuja toimenpiteitä.

Lähde: THL

Uudenmaan ilmaantuvuusluku on noin 340, kun yhdeksässä sairaanhoitopiirissä jäädään alle 50:n, tartuntamäärien jäädessä jopa kahden käden sormin laskettaviin. Eikä tilanne ole tasainen Helsingin sisälläkään – on kaupunginosia, joissa ilmaantuvuus on tällä hetkellä noin 1000 tapausta per 100 000 asukasta. Tämä on tänään (17.3.) noin 126-kertainen ilmaantuvuusluku Pohjois-Karjalaan verrattuna.

Hyvä hetki kohdentamiselle olisi rokotemäärien huhtikuussa noustessa nykyisestä tasosta. Rokotukset voisivat nopeutua merkittävästi kaikkialla Suomessa vaikka osa kasvusta ohjattaisiinkin epidemiakeskittymiin. Norjan THL, Folkehelseinstituttet, on suositellut vastaavaa kohdentamista mm. Osloon.

Lehtitietojen mukaan hallitus suunnittelee perusoikeuksiin voimakkaasti puuttuvien liikkumisrajoitusten käyttöönottoa. Näiden toimenpiteiden tavoite on kannatettava: viruksen leviämisen ehkäisy. Rokotusjärjestyksen alueellisella kohdentamisella pyrittäisiin täsmälleen samaan.

Onkin perusoikeuksien kannalta erittäin huolestuttava viesti jos hallitus on valmis harkitsemaan epidemian tehokkaampaan torjuntaan vain perusoikeuksia rajoittavaa keinoa, mutta ei rokotusohjelman säätämistä. Suomi ei voi palata normaaliin ennenkuin myös pääkaupunkiseudulla ja Varsinais-Suomessa tauti on saatu pois päiväjärjestyksestä.

Hannu Oskala

Valtuutettu

Helsinki