Valko-Venäjän rajoilla kuohuu niin Puolan, Latvian kuin Liettuankin suuntaan. Suomi pelkää että Venäjä toteuttaa kohta samaa Vainikkalassa. Diktaattori on löytänyt Euroopan akilleen kantapään ja pyörittää puukkoa tietenkin juuri siellä. Samanaikaisesti paine Välimerellä niin Kreikassa, Espanjassa kuin Italiassakin on jatkuvaa.

Suuri osa muuttoliikkeestä on kriisimaista: Afghanistanista, Irakista, Syyriasta, Sudanista, Somaliasta. Monilla, kuten esim. Afghanistanin Hazara-vähemmistöön kuuluvilla on täysin legitiimit perusteet hakea Euroopasta turvapaikkaa – vaino on todellista.

Kuva: Homoatrox – Own work, CC0,

Eurooppa onkin moraalisesti erittäin kyseenalaisesti jarruttanut maahanmuuttoliikettä. Maksamme vuosittain miljardeja niin Turkin Erdoganille kuin pohjois-afrikkalaisille sotaherroille. Peruste tälle on kuitenkin ymmärrettävä, ainakin poliittisesti: Eurooppa ei todennäköisesti kestäisi poliittisesti liberaalina ja avoimena kovinkaan pitkään jos kaikki rajat avattaisiin.

Toisaalta Eurooppa ikääntyy. Tarvitsemme tänne lisää tekeviä käsiä. Kun verrataan Yhdysvaltoja ja Eurooppaa, on Yhdysvaltain tulevaisuus ja talouskasvu selvästi Eurooppaa turvatumpi ihan vain demografisista syistä johtuen. Ja keskeinen ero on trumpismista huolimatta maahanmuutto. Isossa kuvassa maahanmuutto onkin Euroopalle ei vain positiivista, vaan välttämättömyys.

Kaikki tulijat eivät kuitenkaan ole turvapaikanhakijoita. He etsivät parempaa elämää, mahdollisuuksia edetä. He ovat kunnianhimoisia, valmiita ottamaan riskejä. Todennäköisesti kovia myös tekemään töitä. Mutta heille ei kuulu turvapaikka turvapaikkajärjestelmän kriteereillä. Jos he sellaista hakevat, he kulkevat pitkän prosessin läpi ja sen jälkeen heidät tulee palauttaa koska se systeemi on tarkoitettu vainotuille. Osin ehkä kohtuuttomat ja välillä epäinhimilliset, mutta silti, kriteerit. Itse pelkään että turvapaikkajärjestelmämme perusta murenee ja että se ei kestä 2030-luvulle saakka.

Työhaluisille tulijoille pitäisi olla laillinen ja ymmärrettävä väylä Eurooppaan. Heidän pitäisi pystyä laskeutumaan lentokoneella Minskin sijaan suoraan Frankfurtiin tai Helsinkiin.

Kaikki tulijat eivät tietenkään kuitenkaan kykene työllistymään täällä, oli halua kuinka paljon tahansa. Taidot eivät vastaa työmarkkinoidemme kysyntää. Siksi meidän tulisikin rakentaa kriteeripohjainen järjestelmä joka pohjaisi lähtökohtaisesti määräaikaisille työviisumeille.

Työpohjaisen EU-viisumin malli

Päästäkseen Eurooppaan etsimään töitä hakijan tule läpäistä Viisumikoe. Viisumikoe sisältää:

  • kielitaitokokeen, mikä tahansa EU27 -kielistä riittää (käytännössä ranska, englanti, saksa lienevät)
  • perustaitokokeen, jossa mitataan mm. lukutaito ja matematiikan perustaitojen hallinta n. peruskoulutasoisesti
  • lisäksi voi olla poliittisesti välttämätöntä lisätä ”kulttuurikoe”, jossa varmistetaan ymmärrys kulttuurisista seikoista ja lainsäädännöstä

Läpäistyään viisumikokeen lähtömaassa, hakija voi ostaa lentolipun EU-maahan. 

Lentolipun lisäksi vaaditaan:

  • osoittaa omaavansa varat, jolla voi elättää itsensä tämän ajan Euroopassa, sekä
  • vakuussumma, joka on käytännössä rahat paluulippuun. Summan saa tililleen poistuessaan Euroopasta. Summaa ei palauteta jos pakkopalautetaan tai jää Eurooppaan viisumin umpeuduttua
  • lisäksi voi olla poliittisesti välttämätöntä vaatia dna-näyte, joka helpottaa myös mahdollisten rikosten selvittelyä

Lähtökohtaisesti viisumi on 6kk määräaikainen. Jos rikkoo viisumin aikamäärettä, ei uusia viisumeita saa. Viisumille saa jatkoaikaa, jos täyttää ehdot:

  • veroviranomaiselle rekisteröityjä tuloja, jotka ylittävät tason jolla voi säilyä hengissä asuinmaassa
  • ei ole syyllistynyt rikoksiin

Esim. 6 x 6kk viisumin jälkeen, eli työllistyttyään kolmeksi vuodeksi, voisi saada pidempikestoisen viisumin ja pysyvän oleskeluluvan.

EU-kansalaisuutta voisi hakea oltuaan nuhteeton töitä tekevä EU-kansalainen esim. 6 vuoden ajan. EU:n tulisi tukea tätä polkua myös mm. tukemalla kielikoulutusta ja perusopintoja kohdemaissa, lähtömaissa ja pakolaisleireillä.

Tämä olisi asteittainen, avoin ja selkeä polku EU-kansalaiseksi. Työn ja koulutuksen kautta. Samalla liikkuminen muuttuisi toivottavasti kahdensuuntaiseksi – mitä korkeampi muuri, sitä suurempi on kannuste myös pysyä muurin toisella puolella jos sen yli on kerran päässyt.

Olisiko tämä täydellinen ratkaisu? Ei varmasti. Jäisikö järjestelmän väleihin ihmisiä epäinhimillisestikin? Takuulla. Onko tässä otettu kaikki huomioon? Ei todellakaan. Entä perheenyhdistämiset? En osaa sanoa. Entä turvapaikkapäätöstä odotellessa työllistyneet ja kieltä oppineet? No niinpä, erinomainen kysymys. Kuvitteletko että tämä on valmis järjestelmä? En. Otitko huomioon tämän/tuon/sen? No en ottanut kun en tiedä riittävästi.

Tämä on ääneen ajattelua. Keskeneräistä sellaista. Yritys hahmotella uutta järjestelmää mielestäni humaaneista ja liberaaleista lähtökohdista – tätä keskustelua kun valitettavasti hallitsevat toisenlaiset äänet. Ja ratkaisu kaikkiin kysymyksiin on ”rajat kiinni”.

Jokin laillinen polku olisi varmasti parempi kuin nykyinen järjestelmä, jonka vuoksi joka vuosi Välimereen hukkuu useampi Estoniallinen ihmisiä ja lähialueidemme kusipäiset diktaattorit voivat kiristää Eurooppaa ja hyväksikäyttää hädänalaisia.