Helsingin Sanomat julkaisi oheisen mielipidekirjoitukseni tänään.
Korkealaatuinen radiojournalismi tarvitsisi yhteiskunnan tukea
Radio Helsingin todennäköinen lakkauttaminen osoittaa, miten haastavaa Suomen kaltaisella pienellä markkina-alueella on toteuttaa laadukkaita sisältöjä markkinoiden ehdoilla. Edes sadantuhannen kuulijan joukko ei riitä kannattavuuteen kovasta yrittämisestä huolimatta.
Laadukas ja monimuotoinen journalismi on tärkeä osa suomalaista kulttuuria ja kansalaiskeskustelua. Sen vuoksi kulttuuriministeriö myöntää tukea kulttuurilehdille: tänä vuonna yhteensä noin 1,15 miljoonaa euroa 148 lehdelle. Useimmiten summa on muutamia tuhansia euroja. Tuki mahdollistaa maamme koon huomioiden huikean kirjon erilaisia julkaisuja.
Journalismin tuki on Suomessa rajattu kuitenkin vain painettuihin lehtiin ja verkkojulkaisuihin. Taustalla lienevät historialliset syyt: tv- tai radiotuotantoon tarvittavat tekniset resurssit maksoivat aiemmin helposti satojatuhansia euroja, jopa miljoonia.
Internet julkaisukanavana ja teknologian kehittyminen ovat kuitenkin murskanneet nämä raja-aidat. Nykyisin Ylekin tuottaa radio-ohjelmiaan läppäreillä ja muutamia satoja euroja maksavilla kannettavilla nauhureilla. Teknologia ei ole enää kynnyskysymys – osaavien tekijöiden mahdollisuus tuottaa sisältöjä korkealaatuisesti on.
Onkin hyvä kysymys, onko Ylen monopoli julkisen tuen saajana radio- ja tv-journalismissa enää aiheellinen. Olisiko mahdollista jakaa vaikkapa vain yksi prosentti Ylen mediamaksusta kulttuurilehtien tuen tapaan lukuisille toimijoille ympäri maan? Se yksi prosentti tarkoittaisi viittä miljoonaa euroa, joka puolestaan on noin 14 kertaa Radio Helsingin vuotuinen tappio.
On aika määritellä julkinen palvelu uudella tavalla.
Hannu Oskala
Helsingin kaupunginhallituksen jäsen (vihr)
Olen kirjoittanut aihepiirin tiimoilta aiemminkin. mm.
– Julkista palvelua
– Yle-uudistus jäi puolitiehen
Just. Hei, jotain järkeä. Sanoma teki viime vuonna voittoa yli 232 000 000 euroa. Ilman kertaluontoisia eriä lähes 300 000 000 euroa.
Mieluummin Yle kuin poliittisin perustein jaettu tuki. Nykyinen kulttuuriministerimme on todistanut ettei neutraalia ja tasapuolista tapaa jakaa tukirahaa kulttuuriin ole olemassakaan.
Yle Helsinki?
Hey! I simply wish to give an enormous thumbs up for the good data you have right here on
this post. I can be coming back to your weblog for more soon.