Mielipidepalstoja selaamalla saa helposti kuvan että ehdotettu satelliittipaikannukseen perustuva kilometrivero tuhoaa suomalaisten yksityisyydensuojan. Väitteeseen on himppasen vaikea suhtautua vakavalla naamalla.

Jokaisella meistä on jo nyt henkilökohtainen seurantalaite, jota kannamme ilomielin mukanamme joka päivä: matkapuhelin. Matkapuhelinliittymiä oli Suomessa jo vuonna 2006 enemmän kuin mitä maassamme on asukkaita ja elokuussa 2013 maamme kotitalouksista 98%:ssa oli matkapuhelin.
Tilastokeskus_-
Kännykkää seuraamalla voidaan todeta esimerkiksi että jos minä liikun moottoritietä pitkin 120 kilometrin tuntinopeudella Helsingistä Tampereen suuntaan, niin silloin aika lailla todennäköisesti istun autossa. Matkapuhelimilla siis voidaan todentaa paikan lisäksi kuka liikkuu missä, miten ja milloin. Ja tämä kaikki jo nyt. Ilman mitään satelliitteja.

Ja tästä pääsemmekin päivän epistolaan. Minusta on aivan käsittämätöntä että huomattavan fiksut ja koulutetutkaan ihmiset eivät kykene erottamaan yksityisyydensuojaa nauttivaa yksilöä ja ajoneuvoa toisistaan. Näiden välisiä eroja ovat mm.:

Yksilö:
– tavallisesti n. 2-200kg painava
– biologinen älyllinen olento, valmistettu rakkaudella
– juo vettä

Ajoneuvo:
– tavallisesti n. 500-50000 kg painava
– mekaaninen, ei tietoinen, valmistettu pääasiassa alumiinista, teräksestä, muovista ja lasista
– juo useimmiten fossiilisia polttoaineita

Sama vielä yksinkertaisuuden vuoksi kuvana:
yksilo_ajoneuvo
(Kuvat: shanelkalicharan ja Morten Schwend, Flickr cc-lisenssi)

Ymmärrän että tehtävä on hankala, mutta luotan yhä, näin PISA-romahduksen jälkeenkin, kansamme kykyyn havaita ero näiden kahden välillä.

Ajoneuvoilla ei ole vastaavaa yksityisyydensuojaa kuin yksilöllä. Ei vain ole. Ne ovat vain koneita, jotka liikkuvat julkisilla teillä ja niiden käyttöön liittyy merkittäviä rajoitteita: ajamiseen pitää olla lupa, ajoneuvon tulee olla kunnossa, vakuutettu ja merkitty ja liikennesääntöjäkin täytyy noudattaa. Auto ei ole oman kodin ja yksityisyyden piirin jatke, vaikka usein jonkin muun jatke onkin.

Onko koko maan kattava satelliittipohjainen järjestelmä sitten ajankohtainen? Markkinoilla ei järjestelmiä vielä ole, joten autoverotuksen muuttaminen kilometriperustaiseksi tapahtuisi joka tapauksessa vasta 2020-luvulla. Sitä ennenkin olisi etenkin pääkaupunkiseudun autoliikenteen kasvua ohjattava kestävämpään suuntaan. Tämä on helpointa toteuttaa ihan perinteisillä tietulleilla, jollaisia maailmalta löytyy kymmenistä kaupungeista. Järjestelmä maksaisi itse itsensä takaisin muutamassa vuodessa ja hankinta voidaan aloittaa vaikka huomenna, jos vain laki sallisi sujuvuustaksan keräämisen.

Satelliittipaikannusta vastaan voi olla hyviäkin argumentteja, itselleni tulee heti mieleen mm. teknologian keskeneräisyys. Yksityisyydensuojan menettämisellä ei kuitenkaan kannata pelotella. Se nimittäin meni jo. Eikä tää meidän maa ihan kauhealta orwellilaiselta dystopialta tunnu.