Puheeni valtuuston kokouksessa 26.5.2016. Leo Straniuksen aloitteen tiimoilta.

Pitkästä aikaa ajattelin tulla oikein tänne pönttöön saakka puhumaan.

Ainakin multa on usein kysytty että olenko vaihtanut kantaani jossain asiassa? Että voiko poliitikko muuttaa mielipidettään. No, tässä asiassa voin kertoa kääntäneeni takkia. Se tapahtui erittäin nopeasti, pyytämättä ja yllätyksenä. Olin itsekin yhä hiukan hämmentynyt että se olin sitten minä, joka tähän aloitteeseen muutosesityksen kaupunginhallituksessa teki.

Pari viikkoa sitten kun tämä aloite oli kaupunginhallituksen pöydällä, olin valtuustossa todella ikävässä saumassa. Koin että esityslistan tietoihin perustuen en vaan mitenkään voisi kannattaa aloitetta, jota “virkani puolesta” minun olisi tuettava.

Kun tarkoituksena on tuottaa universaalia laadukasta palvelua kaikille kuntalaisille, jota yli 80 prosenttisesti subventoidaan, se ei vaan kertakaikkiaan ole “smörgåsbord”, josta jokainen voi räätälöidä itselleen juuri haluamansa palvelun. Se ei ole tällaisen universaalin julkisen palvelun idea, jossa nimenomaan skaala tuo etuja. Koin myös että 1000 euron satsaus per vegaanilapsi on varsin kohtuuton kun resurssit ovat rajalliset ja esim. erityislapsien tarpeet mielestäni kertaluokkaa akuutimpia.

Päätinkin jutella valtuuston vierustoverini, Leon kanssa. Kun itse olin tutustunut aiheeseen vain esityslistojen kautta, olin hämmästänyt kun kuulin Leolta että hänen lapsensa saavat Helsingin päiväkodissa jo nyt vegaaniruokaa, joka päivä. Ilmeisesti se onnistuu jo nyt, jos päiväkodin henkilökunta sattuu vain olemaan myötämielinen.

Sitten sain toisaalta kuulla vielä lisäksi että kun jokaisessa helsinkiläisessä koulussa tarjotaan jo nyt vegaaniruokaa, on kaikissa niissä päiväkodeissa, jotka sijaitsevat koulujen yhteydessä tarjolla vegaaniruokaa joka päivä jo nyt.

Tämän lisäksi päiväkodeissa jo nyt tarjoiltava kasvisruoka on usein vegaanista.

Näistä tosiasioista, joista esittelijän esitys vaikeni tyystin, seuraa se että esittelijän mekaaniselta kustannusmatematiikalta putoaa pohja. Yli sadan tonnin kustannus saadaan aikaan kaavamaisella kertolaskulla, jonka perusoletukset eivät vaan kerta kaikkiaan pidä paikkaansa.

Minun oli pakko tämän vuoksi vaihtaa kantaani. En vaan voi luottaa tuohon numeroon, jonka valmistelu on meille tuottanut. Enkä usko että palauttamalla tai lisäselvityksellä mitään muuta numeroa saadaan. Samat ihmisethän sen sitten toistamiseen samalla tavalla laskisivat.

Tämän vuoksi teinkin kaupunginhallituksessa esityksen että vegaaniruokaa kokeillaan rajatussa määrässä päiväkoteja vuoden ajan. Tällöin saadaan todelliset kustannukset näkyviin. Veikkaan että se on selvästi nyt esityslistalla näkyvää lukua matalampi.

Ja lupaan äänestää aloitetta vastaan, jos käy ilmi että lisäkustannus todella on tuhat euroa per vegaaniruokailijja. En vain usko tähän pätkääkään. Ei se soijamaito niin kallista ole.

Tämä aloite on nyt palautettu kerran kaupunginhallituksesta ja kerran valtuustosta. Alkaisi olla aika tehdä päätöksiä. Toivottavasti pohjan kannalla on valtuuston enemmistö. Parin kymmenen vuoden kuluttua kaikki tulevat ihmettelemään että ihanko oikeasti tästä asiasta edes keskusteltiin.

(Oma kantani kasvissyöntiin löytyy parin vuoden takaisesta blogista.)